søndag 11. april 2010

Prosjektering

Jeg hadde tidligere vært ute å sjekka ut mulige prosjekter og kommet over the Arete whit the pocket (8A). Problemet var at den hadde litt anmarsj, mange flytt og krevde litt pads. Torstein og Therese ble ikke gira og bulder`n hadde fortsatt ikke tørka etter vinter`n så jeg utsatte prosjektet til det ble forhold og Hannah kom tilbake fra Norge.

Nå var Hannah her og det virka som om forholdene begynte å komme selv i de litt mer skyggefulle delene av Chironico. Jeg å Hannah dro med oss 2 pads hver og labba ned bakkene til bulder`n. Det var vanvittig mye vind og selv om bulder`n var blitt tørr var forholda helt forferdelige. Vinden var iskald og steinen kjentes nesten glasert ut. Vi kjente litt på taka, men ble raskt demotiverte og labba vidre ned til Caro på Madafacabira (7B+). Denne passa meg godt og gikk ned fort:)

Vi kjørte så tilbake ned innom 1001 bloc hvor Andreas gnide det inn at det hadde muligens vært den beste dagen i sesongen i Crescanio...
Dagen etter dro vi derfor tilbake opp i Crescanio. Det var desverre lite vind og sol og varmt. Jeg fikk likevel gått Fantoman (7C) mens resten av gjengen gikk en klassisk høyball 6C på Dreamtime steinen og en 7B kalt Mediomen.

"Huset"


Neste dag hvilte de andre mens Hannah og jeg dro tilbake opp til Chironico. Jeg var egentli utslitt men værmeldinga så dyster ut de neste dagene. Hannah hadde allerede hull på 4 fingre men skulle klatre. Etter en slack oppvarming gikk vi på Birds (7C). Jeg mangla litt krutt og gav meg fort. Hannah fikk til alle flytta, men da en 5 finger poppa måtte hun å gi seg.


Typisk nok kom ikke uværet dagen etter, men utslitt etter mange dager på måtte jeg ta en hviledag. Så kom uværet... Det regna og snødde i 2 dager før det på den 3 dagen begynte å tørke litt men fortsatt var fuktig. Vi lunta en liten tur opp i Crescanio for å få kroppen i gang igjen. Torstein og Therese ble ikke gira og sparte kreftene. Hannah og jeg testa et par bulder og fikk litt flytt inn i kroppen men gikk ikke noe hardere enn en 7B.


"Caro henter inn det siste av den tørre veden"

Det så lovende ut for at buldra igjen var blitt tørre opp i Chironico så dagen etter var vi tilbake der. Hannah og Caro stakk ned på Birds (7C) som Hannah gikk fort nå med litt bedre hud. Jeg ble med Torstein og Therese for å filme Thereses forsøk på Schule des Lebens (8A+). Hun hadde hatt en dag på denne før. Crux flyttet er et lang flytt fra 2 små krimps til en relativt god list. Så følger en travers på lister med dårlige bein før no slopy greier helt i toppen.
Therese hadde gått alle flytta med untak av det lange flyttet hun fortsatt ikke var sikker på om var mulig for henne. Det gikk ikke bedre i dag. Resten av bulderen cruisa hun, men det ene flyttet var akkuratt utenfor rekkevidde.
Da dagens forsøk var brukt opp gikk vi vidre opp til Komilator (8A) som Torstein og jeg ville teste.

Dette skulle vise seg å være et Heelhook problem og jeg gav fort opp da hælen absolutt ikke ville sitte. Hannah og Caro kom sigende og Hannah ble med å prøvde litt med Therese og Torstein.

Problemet er på 4 flytt så det er vanskelig å si om man er nære eller ikke når man «nesten» går flytta. Både Torstein, Therese og Hannah var nære på heelhook flyttet, men ingen satte det helt. Jeg gikk så over haugen å testa Blochx addiction (8A) men gav fort opp da jeg ikke fant ut av starten...

Jeg testa så Souvenir (8A/+). Dette er en litt sær eliminasjons greie som egentli ikke burde vært i føreren. Hva som er eliminasjonen er litt vagt, men det ryktes at den går direkte fra en slapp undercling direkte ut til slopen uten de gode taka til høyre, så via slopersa opp mot venstre.
Jeg hadde tidligere sett spott nått videoen av Stian på denne, men det skal vise seg at han egentlig går en variant av 7B`n rett sidenav. Litt synd egentlig for det Stian dreiv med i den filmen så kult ut og virka ganske greit i forhold til den orginale eliminasjonen. Jeg testa likevel litt på denne og klarte toppen, men å gå rett i underclingen og ut virka ballehardt...


"Kjøkkenet"

Dagen etter dro Hannah og jeg tilbake på The arete whit the pocket (8A) mens Therese skulle bort å teste Teamwork (8A). Torstein skulle bli med, ha en hviledag og spotte henne.

Nede på Arete møtte vi på en gjeng tyskere med pads:) Endelig kunne vi teste den litt høye toppen. Forholda var mye bedre en sist og jeg fikk endelig prøvd flytta. Tyskerne starta som vanlig så høyt de nådde fra paden. Da vi testa dette virka starten veldig grei.
Sveits er desverre litt sært sånn og er det mulig å starte lavere er det vanligvis det som er greia. Her var det intet untak og vi måtte innfinne oss med nok en litt unaturlig lav sittstart som la til et par ekstra flytt.

Problemet er for meg 15 håndflytt og 15 fotflytt, for Hannah er det 18 håndflytt og 18 fotflytt. Mange av flytta er små justeringsflytt men det er og noen store flytt. Min beta innebærer en funky beina først greie og mye heelhooking på høyrekant. Hannah går hodet først og følger areten hele veien.


"Funky beina først beta på Arete whit the Pocket 8A"


Da bulder`n er så lang og har så mange flytt brukte vi hele dagen på å finne vår egen beta. Slitne og fornøyde med betan tok vi dagen uten å prøve å linke og gikk opp til Caroline på den klassiske harde 7B høyballen Walking in the Desert. Caro hadde noen gode forsøk før det ble for mørkt og hun å måtte gi seg.

I mellomtia hadde Therese kommet seg bort på Teamwork (8A), testa flytta, slitt litt med toppen. Satt seg ned og gått bulder`n i første linkeforsøk, ca. 2 timer etter at hun begynte å jobbe på den. Dette er det desverre ingen bilder av da jeg fortsatt ikke har funnet ut hvordan jeg kan være på 2 steder samtidig...

Dagen etter dro Therese, Torstein og Caro opp til Brione. Therese skulle hvile og hadde spotte tjeneste. Torstein og Caro skulle tilbake på Molunk (7C).
Hannah og jeg stakk opp til elvefeltet Schattental i Chironico for å møte Stephen og resten av Bergens gjengen som nylig var ankommet. Stephen dreiv å testa en 7B+ kalt Pet terapie sitdown som virka kul. Vi varma opp med å flashe noen softe 7A greier før vi hang oss på på 7B+`n. Det viste seg å være et start crux og jeg sleit med å få rumpa av bakken... Hannah derimot cruisa bulder`n på få forsøk.


"Jeg tester toppen på Pet Terapie sit 7B+"

Kiffen (Kristoffer Torbjørnsen) var godt i gang på en fin 7C+/8A kalt Bridge over trubble waters og gikk denne mens vi hang på 7B+`n. Linja virka fin så vi stakk opp å testa denne da jeg ble lei av å sitte på bakken å dra i start taket på 7B+`n. Vi fikk beta, men fant fort ut at det var sjangseløst å gå toppen (7A+) på samme måte... Vi testa litt forskjellig, men fant ikke ut av det og gav opp bulder`n.
Jeg testa så litt på en 7C kalt Power strips som Therese hadde gått en dag tidligere. Bulder`n var kulere en den så ut som, men jeg var på dette tidspunktet helt utslitt og hadde ikke sjangs.
Det var på tide med en ny hviledag.

Therese hadde et siste prosjekt i Crescanio, le Pelle (8A) og var gira på å få gått det før det ble for varmt. Det hadde allerede blitt varmt så det var enten tidli om morran eller seint på kvelden det var muli. Therese bestemte seg for å prøve en tidlig start. Jeg ville være med for å filme, Caro ville teste Fantoman. Plutselig skulle alle være med.
Vi var oppe alt for tidlig og framme ved bulder`n i 9 tia. Therese hadde tidligere falt av helt i slutten av crux sekvensen og vi hadde alle troa på at dette ville gå ned fort. Det skulle da ikke skje. Therese hadde ikke fått kaffen sin og er ikke et morgen menneske når det kommer til å ta i. Hun ble raskt demotivert og bestemte seg for å spare bulder`n til høsten.

"En småtrøtt Therese under le Pelle 8A"


Caro prøvde litt på Fantoman (7C), men sola kom snikende og det ble fort for varmt. Therese, Torstein og Caro dro så vidre til elve sektoren i Chironico mens Hannah og jeg dro tilbake til huset for å chille og få i oss litt mer av frokosten vi ikke hadde hatt tid til å spise da Therese «skulle» dra.
Da kamera utstyret var borte fikk typisk nok Therese plutselig styrken tilbake og gikk Bridge over trubble waters (7C+/8A) på 1-2 timer.
Dagen etter dro Hannah og jeg tilbake ned på The arete whit the pocket (8A), mens Torstein og Therese gikk tilbake på Komilator (8A).
Vi varma opp på flytta og justerte beta`n litt. Hannahs beta var nesten perfekt fra forrige økt og etter et par forsøk var hun oppe ved pocketen. Jeg mangla litt fungerende beta på flyttet bort i pocketen fra posisjonen jeg kom fra, men etter en del testing fant jeg ny fotbeta og flyttet gikk greit.

Hannah var nå oppe på de siste flytta og falt av på siste flyttet. Etter noen forsøk til gjorde jeg det samme. Hannah tok fikk så topptaket, men glei av etter ca 2 sekunder og falt tilbake ned. Nærmere kommer man ikke!
Jeg klappa etter det flere ganger men traff ikke og kreftene randt ut på oss begge to. Torstein og Therese hadde ikke mer hell på Komilator og hadde blitt lei det ene flyttet og gitt opp buldern for denne turen.
Hannah og jeg tok så en ny hviledag for å gå rett tilbake på Arete.

Forrige gang hadde det vært perfekte forhold og god friksjon, denne gangen var det vindstille og varmt i lufta og taka kjentes svette og glatte ut... Vi varma likevel opp å gikk på. Jeg var oppe å falt på sisteflyttet etter få forsøk, mens Hannah sleit litt med å få på en heelhook og falt av noen flytt før. Etter å ha falt av siste flyttet 7 ganger var jeg ganske demotivert og klar til å gi opp. Så forandra temperaturen seg litt og forholda ble merkbart bedre. Jeg satte meg ned igjen og med mine siste krefter dro jeg meg igjennom bulder`n og var oppe! Endelig ferdig:)
"Jeg går Arete whit the Pocket 8A"

Hannah fikk og ekstra krefter av å se meg gå det og var oppe på sisteflyttet i neste forsøk. Hun hadde desverre betydelig dårligere hud en meg da vi begynte og hadde nå fått hull på flere fingre. Hun ville ikke gi seg da og kjempa seg opp til slutten flere ganger og etterlot mer og mer blod på taka. Det kom til et punkt hvor jeg skulle pusse pocketen og tannbørsten kom ut helt rød og fuktig. Selv om forholda nå ble gradvis bedre ble huden hennes bare verre og verre til et punkt det ikke lenger virka mulig. Vi labba så opp til Caro på Walking in the dessert (7B) og spotta henne en stund her før vi gikk tilbake. Hun og var nær, men falt av i toppen.
"Caro jobber på Walking in the dessert 7B"

Karl skulle komme ned på et lengre besøk denne gangen og jeg skulle plukke ham opp. Toget hadde slutta og gå til Bellinzona for kvelden så jeg måtte kjøre ned til den Italienske grensa.
Jeg kom fram til byen han befant seg i gode 40 min etter han og måtte «redde» ham ut av en lokal pub hvor det lokale klientelet spanderte en øl på ham etter den andre.
Etter en lang reise uten noe særlig mat var han nå blitt godt brisen på grensa til små full:)

Elektrisiteten i huset hadde streika igjen og Torstein og Therese hadde for andre gang blitt nødt til å lage pizza`n sin i steikepanna. God stemning:)
Dagen etter var vi igjen tilbake i Chironico. Været var bra og friksjonen god. Torstein hadde vært på youtube og sett en video av et bulder kalt «The pocket problem» han var blitt gira på.
Therese og Caro var mer gira på en rolig dag nede på elve feltet. Vi andre dro opp til the pocket problem (7C/+). Den første delen var ganske rett på og virka grei nok. Toppen derimot var en tricky greie rundt en kant med en kjip heelhook. Etter å ha knota rundt på toppen i noen timer ble huden sår og kreftene randt ut på flyttet. Vi gikk så vidre nedover til the Ping Pong boulder (7C). Karl var gira og gikk denne ganske fort mens resten av oss tok lunsj og så på.
"Karl går the Ping Ping boulder 7C"
Vi labba så vidre ned til den klassiske 7B`n Made in Norway. Her teipa Hannah opp alle fingra og ble med. Torstein gav seg fort da han fikk litt vondt i skuldra. Karl fant en fin langemannsbeta og gikk den først, Hannah måtte bruke litt anna beta men gikk den likevel imponerende nok med en hanske av tape. Jeg satt å tok bilder og fulgte med og sneik meg til en flash da beta`n var på bordet:)
"Torstein tester Made in Norway 7B"
"Hannah går Made in Norway 7B"

Dagen etter var vi igjen oppe i hovedområdet. Jeg var egentli utslitt men Karl hadde krutt igjen og ville buldre. Jeg prøvde å varme opp med resten av gjengen, men det kjentes hardt ut selv på 6B. Karl testa en del ting før vi kom ned til et felt vi ikke hadde vært på tidligere kalt Monolith.
"Karl tester la Nous vent Portera 7C+"
Her testa jeg en lang 7B travers som hadde et enkelt flytt jeg ikke fikk til! Karl gikk en kul 7B+ dobbeldyno fra en tommelundercling og en krimp. Det begynte å regne utpå kvelden og dagen etter var det meldt regn, endelig en hviledag:)

Therese hadde vært å testa en 8A kalt miss Schweiz noen dager før og var gira på å prøve denne igjen. Vi ble alle med da det var greit med litt pads og vi ville se hva det var.
Therese varma opp på de første flytta noen ganger og hoppa av før hun plutselig gikk for det lange flyttet og gikk bulder`n. Sterkt! Hun prøvde så sitten noen ganger og falt av da hun bomma på taket i skulderflyttet i toppen.
Sitt starten er gradert i føreren til 8A+ men legger egentlig bare til et par lette flytt og har ingen innvirking på graden. Therese vurderte om hun skulle komme tilbake for å gå sitten, men da det egentlig ikke er noe poeng la hun ideen fra seg for heller å gå på andre ting.

Torstein, Karl og Therese gikk så vidre nedover mot the Pocket problem (7C/+) som Torstein ville prøve igjen. Jeg ble med Caro og Hannah på Doctor Crimp (7C) for å teste denne først. Dette viste seg å være krimping av værste sort og helt håpløst med mine skadde ringbånd. Jeg kjente knapt på taka før det ble vondt og jeg måtte gi meg...
Hannah hadde heller ikke helt dagen og fikk ikke til alle flytta.
Caro derimot var i slag og fikk raskt til nesten alt. Hun sleit desverre med et flytta da hun er litt kort og fottaka har en tendens til å være akkurat utenfor rekkevidde...

Jeg gikk så tilbake ned til de andre og fant de ved Slimeline (7C+). Det var rått og fuktig i lufta så de hadde fort gitt opp the Pocket problem og gått vidre ned hit.
Her var det desverre ikke bedre, men da cruxet var i bunn og om en kjipt var det mulig selv om taka svetta noe helt jævlig. Vi hadde ikke nok pads til å teste toppen da bulder`n har en dårlig landing og er litt høy. Karl og jeg fikk til starten på et vis og gikk alle flytta ut til der det begynner bli høyt. På kvelden fikk vi mer besøk i form av Lisen fra Sverige, og dagen etter skulle store Erik komme.

Hannah hadde fått tilbake huden og var klar for å gå Arete. Vi drøya til litt utpå dagen så vi ikke skulle komme på bulder`n midt på dagen da det var varmest. Jeg ble med Hannah for å spote og prøve en anna 8A kalt Tricky ikke langt unna. Caro, Karl og Lisen stakk inn til Bellinzona og plukka opp Erik som hadde tatt toget hele veien ned fra Oslo! En ca. 30 timers reise...

Hannah så sterk ut allerede på oppvarminga da hun lett gikk bulder`n i 3-4 deler. Hun satte seg så ned og gikk den lett i dagens første forsøk:)
"Hannah tar pocketen på Arete whit the Pocket 8A"
"Hannah går Arete whit the Pocket 8A"

Da hun kom ned til Font i Februar med Therese var det hardeste hun hadde buldret ute 7A. Hun perset så på 7B (Crazy Horse) og 7B+ (Magic Bus) i Font. Da hun kom til Sveits perset hun igjen med 7C (Fantoman) og nå 8A med the Arete whit the Pocket. Stort sett alle buldra hun har gått tidligere på turen har hun gått på 1 dag, denne kunne hun ha gått på 2, men til slutt tok det henne 4.
Bulder`n er førstebesteget og gradert av Dave Graham og om muligens litt soft går den for å holde graden. Hun er derved andre norske kvinne (jeg har hørt om) etter Therese til å gå 8A bulder. Grattis Hannah:)
Tomas det ser ut som du skylder Karl 100 spenn!

Vi gikk så vidre bort på Tricky (8A). Jeg hadde sett en video på youtube av beta`n og var gira på å teste. Dette er en ekte newschool bulder hvor du bokstavlig talt klatrer med bena først ut et takoverheng.
På videoen så starten lett ut, men etter å ha testa litt måtte vi sjekke videoen en gang til på Hannahs iPhone. Det viser seg selvfølgelig at fyren jukser å står på en svaplate (en anna stein) rett under som ikke er med i bulder`n!

Jeg fant likevel en måte å gå starten på og fikk til alle flytta ganske raskt. Det er rart med det på mage bulder som denne, jeg kjenner ikke at jeg blir sliten, men flytta blir plutselig hardere og hardere.
Det viste seg ganske fort at jeg ikke hadde krutt igjen til å prøve å linke, men gikk likevel fornøyd hjem vel vitende om at det var mulig.

Senere på kvelden dukka det opp nok en ny kar. Caro kjente ham fra Vulcan og han hadde vist nok aldri buldra ute før. Han hete og Erik men da han er yngre og lavere en store Erik (Hattestad) ble han raskt lille Erik.

Dagen etter dro vi hele gjengen opp til Slimeline (7C+). Karl, Hannah og jeg hadde endelig nok pads til å få testa toppen og prøve å linke.
Desverre kom regnværet som vanlig litt tidligere en forventa og toppen ble stadig fuktig og måtte tørkes. Torstein prøvde og litt men fikk raskt vondt i noe på startflytta og ga seg. I mellom tia gikk lille Erik sin første bulder ute med Made in Norway (7B). Karl hadde et godt støtt på Slime mens Hannah og jeg knota rundt på start cruxet.


"Karl går start cruxet på Slimeline 7C+"

Forholda ble dårligere og vi valgte å gi opp for dagen og stikke ned til elve feltet. Vi kom opp i skumringa og jeg prøvde litt på Powerstrips (7C). Det hadde begynt å regne ganske bra nå og hele toppen var våt. Taka svetta vann og flytta gikk raskt fra harde til håpløse. Jeg hadde glemt lykta og kunne ikke se taka lenger. På tide å gi seg for dagen...
Regnet fortsatte vidre utover neste dag. Karl hadde bursdag og det var den nest siste natta i huset. Vi inviterte inn alle de andre norske i området og arrangerte en bursdags/utflyttningsfest. God stemning:)

"Bursdag"


Regnet fortsatte enda en dag før det var på tide å flytte ut. Torstein og Therese var raskest ut av huset og sjekka inn på et overfylt 1001 bloc. Av mangel på et sted å dra flytta resten av oss ut i Chironico.
Vi fant noen huler og satte opp et telt før vi stakk ned på elve feltet igjen for å buldre. Her fikk jeg endelig gått Powerstrips (7C). Hannah fant ny beta og gikk den raskt like etterpå. Vi møtte så den finske gjengen på Bridge over trouble Waters (7C+/8A) og fikk ny beta på toppen. Det begynte å skumre igjen før vi kom oss på bulder`n, men selv i mørket føltes nå toppen (7A+) lett ut:) Vi rakk ikke å teste den harde starten før det var bekkmørkt, men ble gira på å komme tilbake for det en annen dag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar